STIRI

Locuri de muncă? Carieră? Vocaţie?

Pe tot parcursul vieţii, mai mult sau mai puţin, auzi dintr-o parte: “locuri de muncă, locuri de muncă”, apoi din altă parte: “carieră, carieră, vreau să-mi fac o carieră din asta!” şi câteodată mai apare, rătăcit, un alt cuvânt: “vocaţie”.

Acesta din urmă te ajută să-ţi direcţionezi viaţa pe o cale ce rezonează cel mai bine cu ceea ce eşti tu, cu ceea ce simţi tu că este bine să faci, cu ceea ce vezi că trebuie să faci în această viaţă şi ceea ce ai auzit mereu în interiorul tău că este misiunea ta.

Cum stau lucrurile de obicei
Educaţia standard pe care o primim este să mergem la şcoală, să luăm note bune, să fim premianţi la unul din liceele “bune”, să urmăm o facultate, să ne angajăm la o firmă şi dacă se poate să ramanen în cadrul acesteia până la sfârşitul vieţii.

Te regăseşti în cuvintele de mai sus? Cam asta-i direcţia pe care am primit-o şi pe care o primesc cei mai mulţi copii. Nu arăt cu degetul către nimeni. Deocamdată, aceastea sunt opţiunile cele mai la îndemână.

Ce înseamnă să lucrezi în fiecare zi la vocaţia ta?
Am studiat nenumăraţi oameni de succes care au afirmat că şi-au descoperit vocaţia. De la fotbalişti celebri precum Pelé sau Lionel Messi, până la oameni din industria tehnologiei precum Steve Jobs, din industria muzicală precum Madonna sau din lumea cinematografică precum Steven Spielberg.

Toate informaţiile şi datele culese arată cu degetul către o singură întrebare. O întrebare la care au răspuns fiecare dintre cei de mai sus. Atunci când găseşti răspunsul la această întrebare, atunci ţi-ai găsit vocaţia sau cum îi spun unii, misiunea.

Poate părea simplă şi te poate uimi prin simplitatea ei. Pentru a răspunde la ea, acordă-ţi cât timp este nevoie şi aventurează-te într-o călătorie către interiorul tău. Doar acolo vei găsi răspunsul. Ai încredere, merită! Când ajungi la sfârşitul vieţii, vei privi înapoi la acest moment şi-ţi vei mulţumi pentru că ai ales să răspunzi acum la această întrebare:

Singura Întrebare care Contează
Îndreaptă-ţi întreaga atenţie aici şi acum atunci când citeşti următoarele cuvinte:

Care este acel lucru, acel ceva, ce te face să te trezeşti în fiecare dimineaţă având corpul şi mintea pline de entuziasm şi nerăbdare, încât abia aştepţi să te apuci să-l faci?

“Întotdeauna am fost într-un teatru. Întotdeauna am mers la acesta. Acesta a fost felul meu de a face faţă. La începutul carierei mele, ţin minte că alergam – fugeam – la teatru ca un mod de a face faţă tuturor ideilor nebuneşti care apăreau în viaţa mea.” – Al Pacino

Pasinea pentru ceea ce faci te ajută să faci faţă oricăror posibile obstacole care ar putea apărea în viaţa ta. Atunci când ţi-ai descoperit vocaţia, nu mai ţii cont de alte locuri de muncă. Cariera ta se construieşte pas cu pas în timp ce faci ceea ce ştii că este potrivit pentru tine.

Ce faci atunci când lucrurile se transformă într-un eşec ce pare să se tot repete?

“Nu există eşec, există doar feedback” – acţionează, învaţă, schimbă-te şi urmează-ţi vocaţia. Atunci când “dai greş”, în spatele acestui aparent “eşec” se află o lecţie preţioasă. Observă cu atenţie:

“Am ratat mai mult de 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de meciuri. De 26 de ori, mi s-a acordat increderea că voi da coşul ce va duce la câştigarea meciului şi am ratat. Am dat greş din nou, din nou şi din nou în viaţa mea. Acesta este motivul pentru care am avut succes.” – Michael Jordan

Concluzii
Răspunde-ţi la întrebarea:
Care este acel lucru, acel ceva, ce te face să te trezeşti în fiecare dimineaţă având corpul şi mintea pline de entuziasm şi nerăbdare, încât abia aştepţi să te apuci să-l faci?

Aşa că, atunci când auzi oamenii din jur spunând: “locuri de muncă, locuri de muncă”, apoi din altă parte: “carieră, carieră, vreau să-mi fac o carieră!” aminteşte-ţi că vocaţia ta este tot ceea ce contează.


Vlad Negrilă – Trainer, NLP Master