Atunci când vorbim despre dezvoltare personală & IT, aceste două domenii se pot îmbina foarte bine unul cu celalalt. Odată cu dezvoltarea dispozitivelor electronice şi a programelor software, acum putem avea acces la informaţii mult mai rapid, chiar dacă ne aflăm acasă sau pe stradă.
Probabil că ai observat multe persoane care citesc cărţi de pe tablete sau Kindle, cum ascultă la căşti muzică sau programe audio de dezvoltare personală fie la metrou, în parc sau în timp ce aleargă. De asemenea, o sursă importantă de informaţii ce nu trebuie neglijată este reprezentată de materialele video, fie că sunt tutoriale sau cursuri.
Lumea tehnogiei ne deschide o poartă largă către informaţii de tot felul. Depinde de tine cum alegi să le sortezi mai bine şi cum alegi să le aplici în viaţa ta. Mai departe îţi prezint câteva moduri în care tehnologia a avut un impact pozitiv în viaţa mea.
Ambient si Relaxare
Atunci când ai starea potrivită, reuşeşti să te concentrezi pe ceea ce faci la un moment dat. Când lucrează la un job de birou sau la un proiect solicitant, cei mai mulţi preferă să folosească muzică ambientală sau muzică clasică. Aceasta poate fi gasită pe internet gratuit şi există compilaţii care durează chiar şi o oră.
Eu prefer pianul sau sunetul păsărilor. Din fericire am un cireş în dreptul geamului şi câţiva copaci în jur şi ciripitul păsărilor în timpul anotimpurilor călduroase îmi oferă o stare de linişte interioară care mă ajută să mă concentrez mai bine. Pentru amatorii sunetelor armonioase ale pianului, Sky FM oferă un post de radio gratuit ce difuzează melodii 24 de ore pe zi.
În primele zile în care îţi creezi un ambient de lucru propice folosind muzica potrivită, s-ar putea să nu simţi ceva diferit însă cu timpul vei vedea şi simţi schimbarea.
Fisiere electronice de dezvoltare personala
Acum că avem acces la internet de mare viteză aproape oriunde, programele audio de dezvoltare personală sunt practic în mânile noastre. Fie că folosim telefonul mobil, un Mp3 player, un iPod sau orice altceva, putem oricând să le descărcăm de pe internet şi să le avem oriunde cu noi.
Aşa că atunci când vine weekend-ul şi mergi în parc, poate lângă un lac sau pe o bancă, şi decizi că vrei să dezvolţi o anumită arie din viaţa ta, ai mai multe opţiuni: cărţi electronice, fişiere audio sau video.
Time Management
Aceasta este partea care-mi place cel mai mult din acest articol. De ce? Pentru că eu sunt o fire căruia îi place să creeze un program şi să-l urmeze până la capăt atunci când vreau să-mi ating un obiectiv. Chiar dacă apar întreruperi sau momente de învăţare pe parcurs, restructurez şi merg mai departe.
De aceea, în momentul în care Eben Pagan m-a învăţat sistemul său de time mamagement, mi-am dat seama că acesta este secretul unei zile în care lucrez de dimineaţă până seara şi la sfârşitul zilei să nu mă simt epuizat. El îi spunea sistemul 60-60-30 şi l-am aplicat folosind un software de cronometrare a timpului.
Cum functioneză: Lucrez 50 minute apoi iau 10 minute pauză, apoi mai lucrez încă 50 de minute şi apoi iau 10 minute pauză. Când începe intervalul de 30 de minute, în primele 10 mai rezolv câteva lucruri prin casă şi în ultimele 20 mă odihnesc. Nu-i nevoie sa adormi. Doar stai în poziţia intins cu ochii închişi, poate chiar ascultând nişte muzică relaxantă, lasând ca mintea să ţi se golească de ganduri.
Cel mai mult am folosit acest soft în timpul facultăţii şi acest program mi-a adus numai rezultate bune. Secretul din spatele unui interval fix de muncă este că mintea ta ştie în mod conştient când va lua o pauză. Dacă lucrezi în continuu fără să te gândeşti când vei lua o pauză, mai ales dacă este ceva ce nu-ţi prea place, rişti să nu lucrezi folosindu-ţi tot potenţialul. De aceea, stabileşte-ţi în mod conştient când vei lua o pauză.
Exercitii de fitness sau de meditatie
Pe Youtube sau în alte surse sunt multe programe video în care faci mişcare împreună cu trainer-ul. Acestea sunt foarte faine pentru că în momentul în care eşti determinat/ă să te antrenezi şi începi programul, îl poţi urma în timp real cu persoanele din video şi ştii exact când se termină fiecare rutină. Printre cele mai bune şi utile programe pe care le-am găsit sunt cele care au “8 minute” înainte în denumirea lor: 8 minute abs, 8 minute legs, 8 minute arms, 8 minute buns. Sunt uşoare şi distractive, chiar dacă sunt mai vechi.
De asemenea, poţi găsi exerciţii video de tai chi, qigong sau de meditaţie care te învaţă pas cu pas cum să practici diferite sisteme ce te ajută să-ţi menţii mintea şi corpul sănătoase şi echilibrate. Maeştrii acestor practici s-au înregistrat chiar ei înşişi astfel încât poţi fi sigur/ă că înveţi ceva autentic.
După cum poţi observa, atunci când vorbim despre Dezvoltare personală şi IT, aceste două domenii au ajuns să se îmbine unul cu celălalt astfel încât noi să putem avea acces mai rapid la informaţii ce ne sunt acum disponibile în nenumărate forme: cărţi electornice, fişiere audio sau video. Tot ce trebuie să ştim este domeniul pe care vrem să-l îmbunătăţim şi informaţiile ne sunt foarte uşor disponibile.
Autor: Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master