STIRI

Cum să ai un job full time şi să studiezi în acelaşi timp

Când te angajezi şi încep să vină salariile, s-ar putea să devină un lucru obişnuit să nu te mai gândeşti la dezvoltarea carierei. Să trăieşti în momentul prezent este un lucru foarte bun pe termen scurt, mai ales după ce ai ajuns la un confort financiar.

Totuşi, mai devreme sau mai târziu, gânduri ce ţin de dezvoltarea carierei s-ar putea să se strecoare în mintea ta. Una din căile prin care să avansezi în cariera este să mergi la anumite cursuri specifice în urma cărora să obţii anumite certificări sau înapoi la scoală pentru o diplomă. Din păcate, pentru mulţi, ideea de a merge la şcoală în timp ce mergi la un job full time poate fi descurajantă. Dacă mai adaugi la asta sarcinile pe care le ai când eşti căsătorit, ai copii şi celelalte activităţi pe care le mai faci, să mai înveţi pentru o certificare poate părea un lucru foarte îndepărtat de realitate.

Deşi pare dificil, este totuşi posibil să găseşti un echilibru între familie, job şi celelalte obligaţii, în timp ce înveţi pentru a-ţi obţine certificarea sau diploma. În cele ce urmează îţi voi prezenta câteva modalităţi prin care, pe parcursul călătoriei tale, să obţii diploma sau certificarea pe care ţi-ai dorit-o din totdeauna şi să treci la următorul nivel în carieră.

Următoarele moduri de a învăţa presupun că pentru a obţine o diplomă/certificare, cea mai mare parte dacă nu tot cursul poate fi parcurs independent şi că la final se încheie cu un examen.

Imparte-ţi timpul pentru citit
Imediat ce ai toate materialele pe care trebuie să le parcurgi, începe să le împarţi în intervale săptămânale. Numără câte pagini ai de citit şi calculează câte pagini pe zi ar trebui să citeşti pentru a parcurge toată materia. Îţi recomand să-ţi faci un program săptămânal de citit, să-l scrii undeva şi să-l faci public. Nu este nimic mai motivant decât să-i auzi pe cei dragi sau colegii de la muncă care te întreabă dacă ai citit pe ziua de azi.

Eu unul aş prefera să citesc mai puţine pagini pentru mai mult timp decât mai multe pentru mai puţin. Pentru fiecare este diferit şi sunt sigur că până acum ţi-ai dat seama ce funcţionează pentru tine. Astfel, să citeşti o carte într-o săptămână este foarte posibil. Mi-am dat seama că pentru a înţelege foarte bine materialul pe care-l parcurg, trebuie să învăţ pas cu pas. Atunci când îţi împarţi numărul total de pagini în bucăţi mai mici, vei avea un sentiment de împlinire în fiecare zi şi te va ajuta să eviţi acea senzaţie de “am examen luni şi trebuie să citesc 400 de pagini în 3 zile!”

Foloseşte la maximum timpul în care mergi la muncă
Îndrăznesc să spun că în Bucureşti timpul pe care-l faci până la muncă este între 20 de minute şi 1 oră. Acest timp este foarte bun pentru a învăţa. Nu spun că ar trebui să citeşti în timp ce conduci! Sunt cărţi care sunt însoţite de un fisier audio pe care-l poţi asculta. De asemenea, dacă materialele pe care le ai de parcurs vin şi într-o formă digitală, ar trebui să le converteşti în fişiere audio şi să le asculţi pe drum. Sunt multe programe gratuite online care pot face acest lucru.

Foloseşte timpul inteligent
Încearcă să ai mereu la tine diferite părţi din materialele pe care le citeşti. Există multe momente bune în timpul zilei când vei avea 5 sau 10 minute libere. Printre acestea se pot număra momentele în care aştepţi să intri la doctor, în timp ce mergi la maşină, când aştepţi la coadă, în timp ce aştepţi să iei copii de la şcoală, etc. Ar fi foarte bine dacă ai folosi acest timp pentru studiu. Cu cât foloseşti aceste intervale mai bine, cu atât mai puţin timp va trebui să dedici învăţatului noaptea când ai putea să ţi-l petreci cu familia sau făcând ceva mai interesant.

Fă un sacrificiu pe zi
Pentru a merge cu acel curs la bun sfârşit, va trebui sa faci unele sacrificii. Am observat că ies în avantaj dacă sacrific activități care mă implică doar pe mine, cum ar fi jocurile favorite, decât să sacrific timpul petrecut cu soţia sau prietenii. Atunci când sacrific o oră pe seară de jocuri sau de uitat la televizor, acest lucru mă ajută să-mi duc cititul la bun sfârşit şi nu mă simt ca şi cum aş fi făcut un sacrificiu enorm în viaţa mea.

În concluzie?
Unele zile vor fi mai bune ca altele. Această călătorie poate avea şi zilele ei dificile însă nu lăsa ca aceastea din urmă să fie reprezentative pentru programul tău de învăţare. S-ar putea să-ţi ia un curs sau două până când vei dezvolta un sistem propriu eficient. Sper ca perspectivele de mai sus să-ţi ofere noi idei prin care să foloseşti timpul eficient şi să continui să te dezvolţi exact aşa cum îţi doreşti.

Autor: Vlad Negrila, NLP Trainer, NLP Master