1. Atunci când nu ești sigur de răspunsul tău privind o anumită întrebare adresată de către intervievator, nu te grăbi să oferi unul doar pentru că simți că ești presat de timp, poți spune intervievatorului că îi vei oferi un răspuns imediat, însă îți trebuie câteva secunde de gândire.
2. Chiar dacă simți că nu te-ai descurcat bine la cel mai recent interviu de angajare la care ai luat parte, încearcă să vezi unde ai greșit, de ce și cum. O astfel de analiză centralizată te va ajuta să te îmbunătățești cu privire la interviurile viitoare.
3. Este posibil ca un intervievator să te enerveze printr-un anumit comportament. Încearcă totuși să nu reacționezi negativ sau să adopți și tu un comportament necorespunzător, poate este pur și simplu o strategie din partea intervievatorului si doreste să vadă cum reacționezi – se întâmplă mai rar, dar totuși există și astfel de cazuri.
4. Înainte de a te prezenta la interviu, având în vedere că te-ai informat despre profilul companiei unde îl vei susține, încearcă să vezi ce poți să oferi companiei respective sau ce ți-ar plăcea să lucrezi. Poate te poți integra ca reprezentant vânzări, responsabil achiziții etc. Exprimă-ți punctul de vedere în cadrul interviului.
5. Fii echilibrat în reacțiile pe care le ai.
Exemplu: Să ai un entuziasm moderat, să fii determinat si hotărât în a obține postul însă nu exagerat de insistent, să adresezi întrebări însă nu exagerat de multe.
6. Nu oferi răspunsuri foarte lungi la întrebările care îți sunt adresate. De obicei intervievatorii preferă să oferi răspunsuri succinte – asta deoarece au mai mulți candidați de intervievat și un anumit timp alocat pentru fiecare în parte. Asta nu înseamnă că trebuie să te grăbești, doar să nu lungești foarte mult transmiterea unui răspuns.
7. La negocierea salariului, dacă ți se spune să-ți prezinți așteptările salariale, înainte de a răspunde, analizează puțin toate condițiile de lucru: Program de lucru, facilități, obiectul de activitate, modalitatea de colaborare etc. După ce vei face o astfel de analiză, te decizi asupra venitului pe care tu îl consideri potrivit. Desigur că există posibilitatea să nu obții salariul dorit, dar trebuie să fii conștient și de faptul că îl poți obține. Ideal ar fi să ai o perspectivă estimativă asupra salariului dorit, în funcție de nevoile și obiectivele pe care le ai, înainte de participarea la interviu, astfel încât, în timpul acestuia, tu doar să echilibrezi suma estimativă în funcție de detaliile transmise de către angajator.
Autor: Mihai Silviu Botezatu, Specialist Recrutare și Formare Profesională