STIRI

Toamna se numără angajatorii

Atunci când alegem ce carieră să urmăm, cele mai multe probleme apar din faptul că nu suntem foarte pricepuţi în a ne alege un loc de muncă. Avem impresia că alegem un job bun şi apoi se dovedeşte a fi unul nu prea bun. Statistic vorbind, este aproape imposibil să alegi un loc de muncă bun din prima.

Acel procent mic de oameni care aleg un job bun din prima sunt de obicei mai puţin creativi, mai puţin aventuroşi şi mai puţin inovativi, fapt ce transformă o cale convenţională şi obişnuită într-o opţiune bună pentru ei. Aşa că este discutabil dacă ai vrea să fii unul din acei oameni care alege bine din prima încercare.

Cu toate acestea, ne dorim să fim buni atunci când alegem să o luam pe o anumită cale. Uite câteva sugestii la care să te gândeşti, fie că eşti la prima carieră sau la a cincea.

Evită să te iei dupa val
Probabil că ai văzut unele reclame din străinătate sau poate chiar şi din România în care sunt prezentate ferme foarte bine organizate, având multe feluri de animale, totul este curat şi ordonat, vezi câmpurile înverzite cu legume şi un fermier fericit mergând uşurel pe un tractor împreună cu o muzică de fundal liniştitoare, la apus de soare.

În realitate lucrurile stau altfel şi oricât de interesant pare din imagini si sunete, realitatea stă puţin diferit. Să fii fermier este de fapt destul de complicat, necesită o muncă antreprenorială dificilă şi salariile sunt cam mici.

Un alt exemplu este munca de avocat. La televizor vezi vieţile lor interesante în care ţi se prezintă o cale sigură din liceu în facultate şi apoi într-un loc de muncă plătit foarte bine. Însă în spatele scenei, în fiecare an, Asociaţia Avocaţilor Americani face un mic studiu pentru a-i întreba pe avocaţi dacă ar recomanda profesia lor altor oameni. Marea majoritate a avocaţilor raspund că nu ar recomanda.

Alege un stil de viaţă, nu un titlu de funcţie
Uită-te în jur la vieţilor pe care le au oamenii şi întreabă-te ce stil de viaţă ţi-ai dori. Este destul de uşor, nu-i aşa? Numai că nu poţi avea viaţa pe care o au ei acum. Mai întâi trebuie să treci printr-o călătorie proprie. Astfel, Taylor Swift s-a bucurat de multe succese şi acum practic poate face orice îşi doreşte. Însă tu ai putea face ceea ce a făcut ea pentru a ajunge unde este acum? Ea împreună cu întreaga familie au trebui să se mute în Nashvile pentru ca ea să-şi urmeze visele. Doreşti să ai o viaţă care implică asemenea riscuri şi angajamente?

Acelaşi lucru este valabil atunci când vorbim de un startup. Un fondator al unei companii nu a avut o viaţă prea uşoară. Există riscul să rămâi fără finanţe, să nu mai ai timp pentru nimic şi riscul cel mai mare: compania să nu meargă. Înainte de a lua decizia să faci un startup, uită-te la viaţa pe care a avut-o acea persoană înainte să ajungă la stabilitate compania sa. Celor mai mulţi oameni le-ar plăcea să-şi conducă propria companie profitabilă şi să-şi poată controla orele de muncă aşa cum vor ei. Însă puţini sunt cei care şi-ar dori viaţa prin care trebuie să treci câteodată pentru a ajunge în acel punct.

Evita să-ţi iei angajamente prea mari
Să testezi mai multe locuri de muncă diferite este o idee foarte bună. Acest lucru este bun prin faptul că eşti perseverent în a căuta locul unde te potriveşti cel mai bine. Plecând din locul unde observi că nu te potriveşti este un pas înainte către locul de muncă dorit.

Un lucru important este să nu-ţi iei angajamente prea mari. Dacă îţi cumperi o casă mare, atunci va trebui să rămâi într-un domeniu care se plăteşte foarte bine. Foarte puţini oameni doresc să facă acelaşi lucru toată viaţa. Lasă-ţi puţin spaţiu în care să poţi jongla pentru că este foarte puţin probabil că vei reuşi să prezici ceea ce-ţi va plăcea în viitor.

Daniel Gilbert, şeful laboratorului de fericire din cadrul Hardvard, a demonstrat că procesul natural de evoluţie s-a asigurat că noi suntem destul de stângaci în a alege ceea ce ne va plăcea. Presupunem că ne vor plăcea anumite lucruri care ar putea să se întâmple în viaţa noastră, pe care le-am putea obţine, lucru care ne împinge înainte în viaţă. În general suntem optimişti că lucrurile se vor îmbunătăţi. Acest lucru nu este raţional pentru că, în cea mai mare măsură, lucrurile rămân la fel atunci când vine vorba de nivelul nostru de fericire. Sunt foarte multe exemple în care unii oameni şi-au îndeplinit foarte multe dorinţe însă nivelul lor de fericire a rămas acelaşi.

Cel mai bun lucru pe care am putea să-l facem, spune Gilbert, este să încercăm diferite lucruri şi să observăm ce ne va face fericiţi. Fă asta. Este puţin înfricoşător pentru că este cam dificil să afli că ceea ce credeai că te va face fericit nu te va face fericit. Însă dacă stai puţin să te gândeşti, este adevărat faptul că a fi realist nu este în mod particular prea folositor pentru evoluţia omenirii.

Autor: Vlad Negrila,  Trainer, NLP Master